Andriy Yurkevych

CURRICULUM VITAE

Născut în  Zboriv (Ucraina), în 1999  a absolvit  Academia de Muzică “A.Lîsenko” în Lviv, Ucraina, specialitate “dirijat” fiind îndrumat de Yuriy Lutsiv. Şi-a perfecţionat măiestria la Teatrul Naţional Wielki din Varşovia cu Jacek Kaspszyk şi ulterior cu  Alberto Zedda,  Gianluigi Gelmetti la Academia de Muzică  Chigiana di Siena. A obţinut Premiul Special la Concursul Naţional “Turchak” în Kiev (Ucraina).

 

Începând din 1996, activează  ca dirijor la Opera Naţională “Kruscelnytska” din Lviv, unde a debutat în mai multe capodopere lirice,  printre care Aida, Nabucco, Il Trovatore, La Traviata, Rigoletto, Don Carlo, Otello, La Bohème, Madama Butterfly, Tosca, Cavalleria rusticana, Pagliacci, Carmen, Die Fliedermaus, Der Zigeunerbarone, Die Lustige Witwe, câteva titluri de operă rusă, baletele   Spărgătorul de nuci, Lacul Lebedelor, La Bayadère, Coppélia, Roméo et Juliette.

 

A fost invitat  la Festivalul della Valle d’Itria  Martina Franca pentru Romeo e Giulietta de  Marchetti şi la un concert simfonic. După debutul în stagiunea anului  2005 cu baletul  Lacul Lebedelor de  Ceaikovscki la Teatrul de Operă din  Roma, este invitat  frecvent  la Roma  pentru a dirija Frumoasa Adormită  şi ulterior  Lacul lebedelor. Printre alte realizări nominalizăm  colaborarea cu Opéra de Montecarlo în Il viaggio a Reims, Théâtre Royal de la Monnaie în Bruxelles cu Boris Godunov şi  Teatro Municipal în Santiago (Chile) cu La fille du régiment de Donizetti, cu Teatro Massimo din Palermo în spectacolul Norma.

 

În stagiunea 2007-2008  Andrii Iurkevici a colaborat cu  Orchestra Filarmonicii “Toscanini” din Parma (Haydn, Prokofiev) şi  Orchestra Sinfonica Siciliana din Palermo (Schubert, Webern, Incardona, R. Strauss). A dirijat  Norma la Philarmonica din Berlin cu Edita Gruberova. Il Barbiere di Siviglia la Bayerische Staatsoper, La forza del destino la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles.

 

Ultimele realizări includ o nouă montare a operei   Dama de pică  la  Teatrul St.Gallen, în 2009,  I Puritani la Opera Naţională  din Atena, Il Barbiere di Siviglia în Stuttgard şi o serie de concerte cu E.Grubenova în Vienna, Gstaad, Munich, Frankfurt.

 

Planurile dirijorului includ  Lucrezia Borgia cu Edita Gruberova în Dortmund şi  Dresden, La fille du regiment în San Francisco şi   concertele în Milano cu Orchestra dei Pomeriggi Musicali (Rachmaninov, Borodin); Norma în Mannheim şi Duisburg, L’Elisir d’Amore în Bologna şi  Evgenij Onegin în Düsseldorf.

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04