închiderea Stagiunii teatrale 2012-2013/ Noutăţi, Evenimente

Închiderea stagiunii teatrale 2012-2013

După succesul operetei „Văduva veselă„ de F.Lehar, scena Operei Naţionale a  găzduit  pe 20 şi 23 iunie Regina Operetei – „LILIACUL„.  „Liliacul” una dintre cele mai cunoscute şi solicitate operete ale faimosului Johann Strauss reprezintând o adevărata consacrare şi celebritate a marelui compozitor austriac. Premiera a adus două zile de succese și aplauze ale unui public entuziasmat, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare. Prin ambianţa creată de muzica lui Strauss, nepieritoarele melodii au generat o adevărată încântare şi, totodată, au stârnit multă veselie și emoții pozitive. Anume această atmosferă a închis cortina stagiunii teatrale 2012-2013.

 Pe parcursul întregii stagiuni s-au perindat evenimente din cele mai diverse, prin care spectatorii au savurat cele mai impresionante creaţii ale artei lirice şi coregrafice universale. În acest context vom menţiona deja tradiţionalul Festival Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. La cea de-a XX-a ediţie a Festivalului, care s-a desfăşurat în perioada 7 -15 septembrie 2012,  publicul meloman a avut posibilitatea să admire alături de vedetele scenei lirice naţionale personalităţi de mare valoare din diferite ţări, în cele mai reprezentative spectacole:

 • „Tosca” G. Puccini – 7.09.2012

                   INVITATI – Svetlana Kasyan (Federaţia Rusă),

                                        Mauro Augustini (Italia)

 • „Manon”  J. Masenet – 8.09.2012

                  INVITATI –Eric Fennell (Germania),

                                                  Friedrich Pfeiffer (Austria)

 • „Madama Butterfly” G. Puccini  - 9.09.2012

                  INVITATI –Tatiana Anisimova (Ucraina),

                                       Hector Lopez (România)

                                       Alexandru Samoilă (Turcia)

 • „Lacul Lebedelor” P. Ceaikovski – 11.09.2012

                  INVITATI – Cristina Balaban (Ucraina)

                                       Evhienii Lagunov (Ucraina)

                                       Alexei Baklan (Ucraina)

 • „Bal Mascat” G. Verdi – 12.09.2012

                  INVITATI –George Oniani (Germania)

                                       Hasmik Papian (Austria)

                                       Răsvan Cernat(România)

 • „Frumoasa din Pădurea Adormită” – 14.09.2012

                  INVITATI – Cristina Balaban (Ucraina)

                                       Evhienii Lagunov (Ucraina)

                                      Alexei Baklan (Ucraina)

 

După avântul creator al Festivalului, în data de 9.10.2012 a fost marcat fastuos jubileul primei soliste a Operei Naţionale, Primei artiste căreia i-a fost decernat înaltul titlu Artist al Poporului URSS – sopranei Valentina Saviţcaia.  În 28.10.2012 a fost prezentată premiera celebrei lucrări a clasicii italiene - „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. Spectacolul, reluat pe scena lirică după o absenţă îndelungată, în regia lui Mihai Timofti, dar cu o distribuţie nouă, a fost considerat o premieră, fiind restabilit muzical, dar și scenografic.

În colaborare cu Ambasada Federaţiei Ruse în data de 3.11.2012 a fost prezentat Concertul «La PASSIONE dell’AMORE» În Memoria Primadonei Maria Bieşu, protagoniști fiind Vladislav Piavko și 4 laureate ale Fondului Irina Arhipova.

Pentru a răspunde orizontului de aşteptare actual la noile producţii de musical, dedicate accesibilizării actului artistic, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” readuce în scenă cel mai popular gen de compoziţie muzical-dramatică, reuşind astfel să promovăm valoarea, unicitatea şi importanţa artelor spectacolului muzical din Moldova şi peste hotare! Astfel, Surpriza acestui sezon a constituit-o mult aşteptata premieră a operetei „Văduva Veselă”  F. Lehar, premiera căreia a avut loc în 30.11.2012

În 6 decembrie 2012,  în colaborare cu Ambasada Italiei a fost prezentată opera Tosca de G.Puccini – invitați speciali fiind soprano Arena di Verona, Cristina Piperno și dirijorul Mirco Roverelli.

Tradițional deja, la trecerea dintre ani Teatrul Naţional de Operă şi Balet a prezentat senzaţia anului – cea mai rafinată, elegantă şi sublimă atmosferă a Revelionului într-un concert de excepţie cu Staruss, Kalman, Verdi... Cei mai buni dintre cei buni, cele mai importante voci ale scenei lirice din Moldova şi cele mai influente personalităţi culturale ale anului au fost prezente la Balul de Revelion.

Noul An a dat startul cu marcarea Anului VERDI prezentând în 15 ianuarie opera Aida de G.Verdi – Invitat special - Dirijor – Friedrich Pfeiffer (Austria).   Urmând a fi invitați în 23.01 –pentru colaborare în opera Tosca de G. Puccini– tenorul Sorin Lupu ( România), Dirijor - Nicolae Dohotaru (Turcia).

După care, în colaborare cu Ambasada Italiei în Republica Moldova în 28.02 a fost prezentată publicului un alt titlu semnat de G.Verdi – opera Rigoletto: invitați din Italia - soprano Natalia Roman, dirijor Roberto Gianola.

Surprizele Festivalului Internaţional Mărţişor-2013 au inclus:

„Rigoletto” de G.Verdi– soprano Natalia Roman, dirijor Roberto Gianola - 28.02.03

Cvartetul Operei Bavareze - 2.03.2013 - invitaţi - Adrian Mustea, Clément Courtin, David Schultheiß, Eric Fennell (Germania) şi Corul de cameră de la Tiraspol

„Rigoletto” G. Verdi Tiraspol – 2.03.2013 invitat – tenor Nică Constantin România

Concert in Memoriam Maria Bieşu– 3.03.2013  – invitaţi -  Elena Obrazţova, Elena Marcova (Federaţia Rusă)

„Iolanta” P. Ceaikovski – 5.03.2013 – invtaţi - Vitali Dudkin, Rotilă Ilie Croitoru  (Federaţia Rusă)

„Don Quijote” L.Minkus – 9.03.2013 invitaţi Dirijorul – Alexei Baklan , solişti de balet –Cristina Balaban şi Evgheni Lagunov Ucraina.

 

În premieră absolută, cu prilejul marcării unui an de la trecerea în neființă a Primadonei Operei Naționale în 16.05 - a fost prezentată o superbă revelație muzicală Requiem de G.Verdi In Memoriam Primadonei Maria Bieşu –susținută de soliștii, corul și orchestra TNOB sub bagheta  Dirijorului – Friedrich Pfeiffer (Austria).

O interpretare unică a uneia din cele mai faimoase opere ale lui Verdi a fost prilejuită de Serata jubiliară a celebrului bariton Vladimir Dragoș desfășurată în 26.05 – Rigoletto de G.Verdi: Invitați - Dirijor – Friedrich Pfeiffer (Austria), tenor-Oleg Zlacoman (Ucraina) 

Surprize de neuitat pentru cei mai mici spectactori  au fost organizate în premieră împreună cu Primul teatru cu bule de săpun din Odessa (Ucraina) în 16.03 și 19.05 în cadrul spectacolelor pentru copii - Show cu Bule  de Săpun.

Artiști de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet, ai cărei solişti tradiţional de cîteva generaţii constitiuie foşti elevi ai Colegiului Naţional de Coregrafie au evoluat, susținând actualii studenți și absolvenți, în Concertul de Gală prilejuit de aniversarea a 60 de ani de la fondarea Școlii de Balet .

De Ziua Internaţională a  Ocrotirii Copilului  cadoul pentru cei mici a fost premiera anului trecut - baletul feeric Alba ca zăpada și cei șapte pitici de B.Pavlovski.

Pentru prima dată în Moldova, în colaborare cu Ambasada Germaniei, două orchestre de pe ambele maluri ale Nistrului (Band Liberty, Tiraspol – fanfara TNOB) s-au întrunit în data de 9 iunie Pe corabia Artei – pentru a demonstra că Arta nu are frontiere. La manifestare au fost prezenți diplomați și reprezentanți ai culturii de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Afirmația poate fi atribuită întregii stagiuni teatrale, fiind menționată buna colaborare stabilită cu instituțiile din stînga Nistrului. Spectacolele desfășurate, bucurându-se de o găzduire ospitalieră și un uimitor succes. Colaborare Tiraspol, Râbnița:

 „Frumoasa din pădurea adormită” P. Ceaikovskii  - 4.11.2012

  „Romeo şi Julieta” S.Prokofiev - 24.11.2012

 „Rigoletto” G. Verdi –2. 03.2013 (invitat – tenor Nică Constantin din România)

„Spărgătorul de nuci” – 16.03.2013

„Lacul Lebedelor” S.Prokofiev – 9.06.2013

„Lacul Lebedelor” S.Prokofiev - 15.06.2013 Râbnița

 

Renovări şi restaurări decoruri, costume: peste 2000 de costume şi decoruri la spectacolele Nabucco, Turandot, Bărbierul din Sevilla, Madam Butterfly, Bal mascat, Lucia di Lammermoor, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Traviata, Don Quijote, Aida, Romeo si Julieta, Cippolino, Alexandru Lăpuşneanu; Carmen, Tosca, E.Oneghin, Nunta lui Figaro, Spărgătorul de nuci, Coppelia, Trubadurul, Dama de Pică etc

 Aprecierile lumii muzicale, ale presei şi ale oamenilor de cultură sunt cel mai de preţ lucru pe care şi-l doreşte orice artist. Aprecierile stagiunii teatrale 2012-2013 (conform: instituţie, solişti, administraţie):

 • Premiul de Excelenţă a Galei Premiilor UNITEM 2013 – Dlui Mihai Munteanu
 • Premiul Ministerului Culturii – Dnei Podaruev Tamara, Mariana Bulicanu 2013
 • Master-class Accademia Freni, Italia –Ana Dimitriu, Valeriu Caradja, Igor Ţurcanu
  • De înalte Distincţii de stat s-au învrednicit maeştri scenei lirice:

Vasile Micuşa „Maestru în Artă” – 2013

Ludmila Furdui „Maestru în Artă” – 2013

 Pe 24-25 noiembrie, 2012, la Londra, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Convenției Internaționale Quality Crown pentru calitate în domeniul managementului, la care a participat pentru prima dată şi Republica Moldova reprezentată de Valeria Şeican, Directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, obţinând premiul pentru excelenţă în managementul din domeniul culturii – categoria Coroana de Aur.

 • Medalia Regina Victoria – Comitetul Socrate al Asambleei Europene a Businessului Oxford UK 2013 - Valeria Şeican
 • Premiul de aur pentru calitate şi prestigiu, Roma 2013 - Valeria Şeican

 

Teatrul Naţional de Operă şi Balet Maria Bieşu fiind un mesager de prestigiu al culturii Republicii Moldova a reuşit să încînte şi în acest an spaţiul liric european prin înaltul nivel artistic profesionist.

Turnee de promovare a artei lirice peste hotare:  

2013 ianuarie  -  spectacole de balet în China

2013 (februarie-mai) spectacole de operă în Marea Britanie

 

 • Audiții

V. Pisarev(Ucraina) – în vederea prezentării publicului chişinăuean spectacolului de balet Peer Gynt în cadrul Festivalului Internaţional de operă şi Balet Maria Bieşu 2013

N.  Zorzi (Italia) – în vederea montării operei Ernani de G.Verdi

M. Stanciu (Germania) - în vederea deplasării trupei de operă și balet în Germania 

V. Kokarev (F.Rusă) - în vederea deplasării trupei de operă și balet în Russia și China

E.Kent  (Marea Britanie) - în vederea deplasării trupei de operă în Marea Britanie 

 

 • Proiecte sociale Continuă programul larg de atragere şi formare a publicului tînăr şi a viitoarei generaţii, urmărindu-se dezvoltarea gustului pentru operă, balet şi a sensibilităţii estetice a copiilor. 

În parteneriat cu Fundația Orange în jur de cinci mii de copii din familii social vulnerabile şi pături defavorizate au avut acces la produsul spiritual - la spectacolele: „Don Giovanni” W.A. Mozart – 18.10.2012  , „Evgheni Oneghin” P. Ceaikovski – 13.11.2012, „Iolanta” P. Ceaikovski – 23.12.2012. Pe data de 24.05.2013 în parteneriat cu Fundația Orange peste o mie de elevi din școlile internat din țară au vizionat unica operă națională „Alexandru Lăpuşneanu” de Gh. Mustea, contribuind astfel la sensibilizarea către frumos și în special către patriotism.

          Pe parcursul întregii stagiuni, în categoria proiectelor sociale- beneficiari permanenţi la diverse prezentări ale teatrului au fost: Consiliul Republican al Veteranilor, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Ştiinţe, Centrul pentru transfuzia sângelui, aziluri, orfelinate, case de copii etc.– iubitori ai artei in număr de peste 20.000 de persoane.

 

 • Acţiuni cultural-educative

-          Organizarea Expozițiilor de pictură și fotografie tematice în foaierul teatrului; Expoziții foto şi de costume Maria Bieșu, precum şi alte expoziţii foto tematice;

-          organizarea unor tururi ghidate prin teatru pentru grupuri de copii, elevi şi studenţi din întreaga ţară, precum şi întâlniri cu marii  maeştri ai scenei.

-          Amenajare și completare Cabina-muzeu Maria Bieşu – (cuprinde o valoroasă colecţie de costume, peruci, încălțăminte, accesorii purtate de Primadona,  precum şi afișe, buclete, poze etc.) și organizare de tur-uri ghidate, inclusiv pentru mass media.

 Pe această notă pozitivă, avînd mare speranţă şi încredere în forţele artistice naţionale, dorim şi în stagiunile următoare să obţinem afirmarea bine meritată atît pe plan naţional cît şi internaţional.

 

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04