FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET „MARIA BIEȘU” Ediția a XXV-a/ Noutăţi, Evenimente

 

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET „MARIA BIEȘU”

Ediția  a XXV-a

8-17 septembrie 2017, 

Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieșu”

                       8-17 septembrie 2017, ediția a XXV-a

În perioada 8-17 septembrie 2017, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” se va desfășura unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova – Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXV-a.

Din septembrie 1990, când la Chişinău  a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 19 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale culturii Republicii Moldova, iar Chișinăul – o  capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială. Eveniment unic prin amploarea, dar mai ales longevitatea existenței sale, Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a reușit de fiecare dată să afirme cultura națională și valorile autohtone.

Ediția curentă a festivalului este organizată, sub egida Prim-Ministrului PAVEL FILIP, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova. Programul va cuprinde șapte spectacole de o înaltă ținută artistică – cinci opere și două balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din SUA, Spania, Polonia, Germania, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Serbia etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră în străinătate. La această ediție, festivalul va avea ca invitați soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi  Inna Los, solistă la Metropolitan Opera din SUA; Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă „La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinski; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoi, și dirijorul Anton Grishanin, de asemenea de la Teatrul Bolshoi; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze; Maria Poliudova, Vladimir Statnîi și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina;  Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko – prim-soliști la StaatsBallet Berlin, Germania; dirijorul Alexei Baklan, Teatrul de Operă din Kiev, Ucraina; dirijorii Andriy Yurkevych, Yalchin Adigozalov (Azerbaidjan), Manuel Busto (Spania), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru. În cadrul festivalului vor fi implicate cele mai notorii forțe artistice ale TNOB „Maria Bieșu”, precum: Vladimir Dragoș, Iurie Gîscă, Rodica Picireanu, Iurie Maimescu, Lilia Șolomei, Liliana Lavric, Mariana Bulicanu, Mihail Munteanu ș.a., care împreună cu invitații vor prezenta cele mai îndrăgite creații ale teatrului liric din Republica Moldova.

Anul acesta, în cadrul festivalului, publicul meloman va avea ocazia să se delecteze cu șapte titluri de operă și balet. Astfel, la 8 septembrie, festivalul se va deschide cu celebra operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini; la 13 septembrie va avea loc premiera spectacolului de operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de astăzi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de gală, care va încununa festivalul.

Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Operă şi Balet „Maria Bieşu” este, cu certitudine, evenimentul anului ce nu poate fi ratat. Solişti de renume mondial, reuniţi din toate colţurile lumii, munca asiduă depusă de întreaga echipă a TNOB „Maria Bieșu” garantează spectacole inedite, destinate publicului de orice vârstă şi cu orice preferinţe, o interpretare de excepţie, decoruri şi costume fascinante, o atmosferă unică, ce nu va lăsa indiferente sufletele admiratorilor.

8 septembrie

MADAMA BUTTERFLY

operă în trei acte de GIACOMO PUCCINI

 

9 septembrie

DON QUIJOTE

balet în trei acte de LUDWIG MINKUS 

 

10 septembrie

EVGHENI ONEGHIN

Scene lirice în trei acte de PIOTR CEAIKOVSKI 

 

12  septembrie 

LACUL LEBEDELOR 

balet în patru acte de PIOTR CEAIKOVSKI 

 

13  septembrie

MACBETH

operă în patru acte de GIUSEPPE VERDI 

 

15  septembrie

DAMA DE PICĂ

operă în trei acte de PIOTR CEAIKOVSKI 

 

16  septembrie

AIDA

operă în patru acte de GIUSEPPE VERDI 

 

17  septembrie

CONCERT DE GALĂ

 

Spectacolele încep la ora 18.00

Casa de bielete: 022 245104

 

 

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04