FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET „MARIA BIEȘU” Ediția a XXV-a/ Noutăţi, Evenimente

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET „MARIA BIEȘU”

Ediția  a XXV-a

8-17 septembrie 2017, 

În perioada 8-17 septembrie 2017, la Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu se va desfășura unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova – Festivalul Internațional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu”, ediția a XXV-a.

Din septembrie 1990, când la Chişinău  a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, intitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale Culturii Republicii Moldova, iar Chișinăul -  o  capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială. Eveniment unic prin amploarea, dar mai ales longitudinea existenței sale, Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” a reușit de fiecare dată să afirme cultura națională și valorile autohtone.

Ediția curentă a Festivalului este organizată, Sub egida Primului Ministru PAVEL FILIP, de către Ministerul Educației, Culturii și Cercertării al Republicii Moldova și Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu din R. Moldova. Programul va cuprinde 7 spectacole de o înaltă ținută artistică -  5 opere și 2 balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din SUA, Spania, Polonia, Germania, Azerbaijan, Rusia, Ucraina, Serbia etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră peste hotare. La această ediție, Festivalul îi va avea ca invitați pe soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi  Inna Los, solistă Teatrului Metropolitain din SUA, Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă ”La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinsky; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoy și dirijorul Anton Grishanin, deasemenea de la Teatrul Bolshoy; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze, Maria Poliudova, și Vladimir Statnîi, și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina;  Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko  - prim soliști la StatsBallet Berlin Germania, dirijorul Alexei Baklan,Teatrul de Operă din Kiev Ucraina; precum și dirijorii: Andriy Yurkevych, Yalchin Adigozalov      (Azerbaijan), Manuel Busto (Spania) și Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru. De menționat că în cadrul festivalului vor fi implicate cele mai notorii forte artistice ale TNOB Maria Bieșu, precum: Vladimir Dragoș, Iurie Gîscă, Rodica Picireanu, Iurie Maimescu, Lilia Șolomei, Liliana Lavric ș.a. care înreună cu invitații vor prezenta cele mai îndrăgite creații ale teatrului liric din R.Moldova.

Anul acesta, în cadrul Festivalului, publicul meloman va avea ocazia să se delecteze cu 7 titluri de operă și balet. Astfel, în data de 8 septembrie, festivalul se va deschide cu celebra opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, în data de 13 sepetembrie va avea loc premiera spectaolul de operă „MACBETH” de Giseppe Verdi, Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de azi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de Gală care va încununa Festivalul. În cadrul acestui spectacol vor răsuna creații celebre.

Cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului de Operă şi Balet « Maria Bieşu » este cu siguranţă evenimentul anului ce nu poate fi ratat. Solişti cu renume mondial reuniţi din toate colţurile lumii, munca asiduă depusă de întreaga echipă a TNOBMaria Bieșu Vă garantează spectacole inedite, destinate publicului de orice vârstă şi preferinţe, interpretare de excepţie, decoruri şi costume fascinante, atmosferă unică ce nu va lăsa indiferente sufletele admiratorilor.

8 septembrie

MADAMA BUTTERFLY

operă în trei acte de GIACOMO PUCCINI

 

9 septembrie

DON QUIJOTE

balet în trei acte de LUDWIG MINKUS 

 

10 septembrie

EVGHENI ONEGHIN

Scene lirice în trei acte de PIOTR CEAIKOVSKI 

 

12  septembrie 

LACUL LEBEDELOR

balet în patru acte de PIOTR CEAIKOVSKI

 

13  septembrie

MACBETH

operă în patru acte de GIUSEPPE VERDI

 

15  septembrie

DAMA DE PICĂ

operă în trei acte de PIOTR CEAIKOVSKI

 

16  septembrie

AIDA

operă în patru acte de GIUSEPPE VERDI

 

17  septembrie

CONCERT DE GALĂ

 

Spectacolele încep la ora 18.00

Casa de bielete: 022 245104

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi
Libretul de Francesco Maria Piave (după tragedia omonimă de William Shakespeare).
Premiera operei a avut loc la Teatro della Pergola din Florența, în ziua de 14 martie 1847. O versiunea revizuită a operei a fost prezentată in ziua de 21 aprilie 1865 la Théâtre Lyrique din Paris.
Locul și perioada de desfășurare a acțiunii: Scoția, în secolul al XI-lea.
Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04