Conferinta de Presă Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXV-a/ Noutăţi, Evenimente

 Ministerul Culturii și Cercetării și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” organizează în perioada 8-17 septembrie 2017 cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” - unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale ale Republicii Moldova. Evenimentul are loc sub egida Prim-ministrului Pavel Filip. 

 

Parteneri ai ediției curente a Festivalului sunt Fundația Orange, Fundația lui Vlad Plahotniuc “Edelweiss” și Moldova Agroindbank.

 

În cadrul conferinței de presă organizată cu acest prilej astăzi, 6 septembrie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a afirmat că acum 25 de ani marea cântăreață de operă Maria Bieșu a consacrat scena lirică din Republica Moldova și a lansat o extraordinară inițiativă de a fonda un festival al vedetelor de teatru de operă și balet „Invită Maria Bieșu” - eveniment remarcabil ctitorit de primadona operei naționale timp de nouăsprezece ani care astăzi constituie unul din atuurile culturale ale țării. „La cea de-a 25-a aniversare suntem mândri de faptul că moștenirea Mariei Bieșu este vie și încercăm să-i dăm continuitate pentru că în Republica Moldova există un teren extraordinar de fertil pentru artiștii scenei lirice, iar longevitatea, frumusețea și talentul artiștilor dovedește încă o dată că acest lucru este valabil încă pentru multe alte ediții ale festivalului”, a declarat Monica Babuc. Ministrul a lansat o invitație publicului de a de a veni la spectacolele din cadrul Festivalului, unde vom avea bucuria să asistăm la evoluția mai multor artiști notorii din țară și a artiștilor de primă mărime de pe scenele lumii, majoritatea dintre ei fiind compatrioții noștri.

 

Ediția aniversară a Festivalului se va desfășura la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și va cuprinde șapte spectacole de o înaltă ținută artistică – cinci opere și două balete, cu participarea virtuozilor marilor scene din SUA, Spania, Polonia, Germania, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Serbia etc., precum și a forțelor artistice din țara noastră care au făcut o impresionantă carieră în străinătate.  

 

La această ediție, vor evolua invitați soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Inna Los, solistă la Metropolitan Opera din SUA; Natalia Gavrilan, solista Teatrului de Operă „La Scala”; Ahmed Agadi, solistul Teatrului Mariinski; Andrei Jilihovschi, solistul Teatrului Bolshoi, și dirijorul Anton Grishanin, de asemenea de la Teatrul Bolshoi; Pavlo Tolstoy, solistul Operei Naționale Poloneze; Maria Poliudova, Vladimir Statnîi și Alexandru Samoilă de la Teatrul de Operă din Odessa, Ucraina; Dinu Tamazlâcaru și Anastasia Limenko – prim-soliști la StaatsBallet Berlin, Germania; dirijorul Alexei Baklan, Teatrul de Operă din Kiev, Ucraina; dirijorii Andriy Yurkevych, Yalchin Adigozalov (Azerbaidjan), Manuel Busto (Spania), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru.

 

În cadrul festivalului vor fi implicate cele mai notorii forțe artistice ale TNOB „Maria Bieșu”, precum: Vladimir Dragoș, Iurie Gîscă, Rodica Picireanu, Iurie Maimescu, Lilia Șolomei, Liliana Lavric, Mariana Bulicanu, Mihail Munteanu ș.a., care împreună cu invitații vor prezenta cele mai îndrăgite creații ale teatrului liric din Republica Moldova.

 

Festivalul se va deschide la data de 8 septembrie cu celebra operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, iar la 13 septembrie va avea loc premiera spectacolului de operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi. Dialogul virtual al celei care va rămâne pentru totdeauna vocea de aur a Moldovei cu soliștii de operă de astăzi, care râvnesc la același statut, va fi prezent în Concertul de gală, care va încununa festivalul.

 

Programul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ediția 2017

 

 

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04