CIPOLLINO

Libretul: Ghenadie Rîhlov versiunea Henric Maiorov
După povestea Aventurile lui Copollino de Gianni Rodari  
Coreografia: Henric Maiorov
 

Decor: Iurie Matei, Artist al Poporului din R.Moldova

 Costume: Elena Rapai

Conducerea muzicală: Alfred Gherşfeld


Premiera la Chişinău: 1 decembrie 1986, la Teatrul Academic de Sta de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti 
Premiera versiunii curente: 26 iunie 2009, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet.
Premiera mondială: 8 noiembrie 1974, Teatrul Academic de Operă şi Balet Taras Şevcenko din Kiev, Ucraina

 

 Roluri şi interpreţi

13.04.2017

Cipollino - Eugeniu Tcaci Om Emerit 

Ridichioara - Mariana Anghilinici

Magnolia - Anastasia Homițcaia Om Emerit 

Contele Vişină - Alexandru Balan 

Contesele - Iana Davîdova, Liubov Batîr 

Prinţul Lămîie - Tudor Tudose 

Domnul Roşie - Iuri Tcaci 

Străjerii - Nicolai Nazarchevici, Denis Donică, Constantin Ceanov 


Familia Cipollino:

Cipollone, tatăl - Vladimir Bondarenco 

Cipolla, mama - Cristina Rusu 

Cipolletta, sora - Olga Marcova 


Familia Ridiche:

Tatăl -  Alexandru Muhtarov 

Mama - Tatiana Casian 

Fratele - Cristina Suruceanu


Cumătrul Bostan -  Vadim Stețenco

Meşterul Bobiţă (struguraşul) - Denis Donică  

Profesorul Pară - Nicolai Nazarchevici 

Pătrunjelul - Evgheni Banari 

 

 Dirijor - Marin Balan, Maestru în Artă

 

“Educaţia muzicală a copiilor

este baza culturii muzicale a poporului”.

Dmitri Kabalevski

Baletul Cipollino reprezintă o adevărată capodoperă a baletului clasic, care pe parcursul a mai bine de 30 de ani, se adevereşte a fi  unul din cele mai preferate şi interpretate balete din lume. Baletul pentru copii, scris după povestea lui G.Rodari Aventurile lui Cippolino, aduce în scenă personaje fantastice, reprezentate prin fructe şi legume personificate. Ideea de bază a baletului constă în afirmarea puterii binelui asupra răului, redată în cazul de faţă prin mijloace accesibile copiilor.

ACTUL I

Piaţa oraşului fantastic. Peste tot se află coşuri cu fructe şi legume. În realitate ele reprezintă nimic altceva decît adăpostul (căsuţele în care trăiesc) legumelor şi fructelor, care ne reamintesc aşa de mult de viaţa oamenilor.

E dimineaţă. În piaţa oraşului fantastic se ivesc primele personaje. Mama Cipolla şi tatăl Cipollone sunt nemulţumiţi de comportamentul lui Cipollino. Prin preajmă se află meşterul Bobiţa, care repară încălţămintea, cumătrul Bostan care caută cărămidă pentru noua sa casă, şi profesorul Pară care cîntă la vioară.

Pe neaşteptate (neprins de veste) apare domnul Roşie şi anunţă sosirea prinţului Lămîie. Prinţul a emis o lege: fiecare trebuie să plătească pentru lumina soarelui, pentru ploaie şi vînt.

Poporul se revoltă. În îmbulzeala creată, Cipollino din neatenţie calcă pe piciorul prinţului Lămîie. Garda este cuprinsă de panică: prinţul a fost ofensat! Cipollino trebuie să fie pedepsit. El însă dispare şi garda îl arestează pe bătrânul Cipollone.

Cei din familia Ceapă sunt trişti. Cumătrul Bostan de asemenea tânjeşte, deoarece el singur nu poate să-şi construiască o căsuţă. Locuitorii orăşelului în frunte cu Cipollino îl ajută să finiseze casa. Din nou apare domnul Roşie, care se arată nemulţumit la vederea căsuţei finisate, deoarece ea este construită (se află) pe pământul Contesei Vişină. Nimeni în afară de conte şi contesă  nu au dreptul să exploateze acest teritoriu.

Garda prinţului Lămîie distruge căsuţa Cumătrului Bostan. Bătrînul este distrus. Cipollino hotărăşte să se răzbune.

ACTUL II

Cipollino şi Ridichioara se duc la palat să-l elibereze pe tatăl Cipollo, care este închis. Pe drum ei se întîlnesc cu Vişinică căruia îi este trist să trăiască la palat. Ei se împrietenesc.

La palatul contelui şi contesei Vişină începe balul în cinstea prinţului Lămîie. În timp ce oaspeţii se veselesc, prietenii îl eliberează pe bătrînul Cipollo.

ACTUL III

Garda prinţului Lămîie şi poliţia îi caută peste tot pe fugari. Cipollino reuşeşte să-l ascundă pe tatăl său, iar apoi şi pe Ridichioară, însă el este prins de gardă şi dus la închisoare.

În palat e linişte. Vişinică şi Magnolia îl caută pe Cipollino.

Magnolia cu mireasma ei îmbătătoare îi adoarme pe străjeri, iar Vişinică, între timp îl eliberează pe Cipollino.

Prinţul Lămîie, satisfăcut se coboară în temniţă pentru a-l pedepsi pe Cipollino. Însă planul (gîndul său nu se materializează) său nu se realizează, aşa cum Cipollino a reuşit să evadeze. Prinţul ordonă să se tragă cu tunurile în oraş, dar ingeniosul Cipollino ajutat de prietenii săi încarcă tunul cu însuşi prinţul Lămâie.

Fumul s-a împrăştiat. Prinţul Lămîie cu tunul şi garda a dispărut, de asemenea tunul şi garda. Pe piaţă e sărbătoare. De acum înainte, sub soarele luminos şi cerul senin, se va înălţa un oraş nou – oraşul prieteniei.

image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host image host

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi
Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu prezintă în luna MARTIE spectacole renumite de operă și balet: OPERA PEKIN - Invitați speciali din China, precum si creații din repertoriul teatrului: MADAMA BUTTERFLY, LACUL LEBEDELOR, ALBA CA ZĂPADA ȘI CEI ȘAPTE PITICI, GISELLE, CIPOLLINO, SPĂRGĂTORUL DE NUCI și LILIACUL .
Vă așteptăm cu drag la Teatru!!!!
Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04