OTELLO

Libretul: Arrigo Boito

După piesa ”Othello” a dramaturgului W. Shakespeare

Premiera operei a avut loc la Milano, la Teatro alla Scala, în ziua de 5 februarie 1887.

Premiera la Chişinău: 6 martie 1964 la Teatrul Moldovenesc de Stat de Operă şi Balet

Conducerea muzicală, dirijor: Nicolae Dohotaru Artist al Poporului

Regia:  Andrea Battistini (Italia)

Regizor coordonator: Rodica Picireanu

Scenografia: Iurie Matei Artist al Poporului

Prim Maestru de cor: Oleg Constantinov, Maestru în Artă

Durata spectacolului: 2 ore 45 min (cu două pauze)

Opera este prezentată în limba italiană

 Titrarea în limba română

 

Ministerul Culturii al Republicii Moldova
Uniunea Muzicienilor din Moldova
Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET  ”MARIA BIEȘU”
4 - 13 septembrie 2015, ediția a XXIII-a
Ediție specială dedicată celei de a 80-a aniversare a sopranei Maria Bieșu
Sub egida Primului Ministru Valeriu STRELE

Roluri și interpreți


Otello, comandantul flotei venețiene - Simone FREDIANI (Italia) 

Desdemona, soția lui Otello - Ghiulnara RAILEANU 

Iago, ofițer în slujba lui Otello - Iurie GÂSCĂ, Artist al Poporului

Cassio, căpitan venețian - Nicolae VĂSCĂUȚAN

Emilia, soția lui Iago - Taisia CARAMAN

Roderigo, nobil venețian - Viktar NAVITSKI

Lodovico, ambasadorul Veneției - Valeriu COJOCARU, Artist al Poporului

Montano, fost guvernator al Ciprului - Maksym IVASHCHUK

Herald - Andrei CARAMAN

Marinari, soldați, nobili venețieni, locuitori din Cipru – artiști de cor și balet

 

Dirijor: Nicolae DOHOTARU, Artist al Poporului


Actul I

Populația  Ciprului  urmărește de pe mal efortul corabiei lui Otello, guvernatorul lor plecat să lupte împotriva turcilor, de a  acosta, cu toată furtuna potrivnică. Doar Iago, stegarul său, nu este îngrijorat, căci numirea comandantului Cassio în locul lui îl umple de ură. Pe mal se află și Roderigo, tânărul venețian, îndrăgostit de Desdemona – frumoasa soție a războinicului maur. Mulțimea sărbătorește victoria, iar Iago, nebănuit de nimeni, îl întărâtă pe Roderigo împotriva lui Cassio, declanșând cu rea intenție un scandal. Cei doi tineri se înfruntă, dar lupta dintre ei este întreruptă de apariția lui Montano care, este rănit și ofensat de către Cassio. În plină încăierare apare Otello și Desdemona. Otello  îl găsește vinovat pe Cassio și îl lipsește de gradul militar.

Râmași singuri, Otello și Desdemona evocă clipele de încântare ale începutului iubirii lor și  își reînnoiesc jurămintele.

 

Actul II

Pentru că nu a putut obține iertarea stăpânului său, Cassio cere sfatul lui Iago și, la sugestia acestuia, se adresează Desdemonei cu rugămintea de a-l ajuta. Cei doi tineri sunt zăriți de către Otello. Mînat de demonii urii sale, Iago, prin vorbe cu două înțelesuri, îi strecoară în sufletul maurului gelozia față de o presupusă iubire între  Desdemona şi Cassio. 

Locuitorii Ciprului îi oferă Desdemonei flori și daruri. Zâmbind, aceasta se apropie de Otello, cerându-i fără ocolișuri bunăvoința pentru Cassio. Otello o refuză cu duritate. Întâmplarea vine în ajutorul lui Iago, care, apoi ,ca dovadă, pretinde că batista dăruită de Otello soției sale a ajuns în mâinile amantului, când, de fapt, Emilia, soția sa, a găsit-o.

Cuprins de o durere cumplită, Otello jură că îi va pedepsi pe cei doi presupuşi amanți.  

 

Actul III

Sala regală a castelului.

Otello cere Desdemonei batista pe care i-o dăruise ca simbol al dragostei curate. Ea nu-și mai amintește unde a lăsat-o. Înnebunit de bănuieli, Otello o insultă și rămâne surd la încercările Desdemonei de a se dezvinovăți.

Pentru a face mai credibilă trădarea, Iago îl pune pe Otello să urmărească o discuție cu Cassio, care povestește despre aventura sa cu o fată.  Otello este  convins că locotenentul său se referă la Desdemona. În faţa acestei ultime dovezi, Otello nu mai are nici o îndoială - Desdemona l-a înșelat. Otello nu mai ține seama de prezența ambasadorilor venețieni și își insultă în public soția.  Victoria lui Iago este deplină. În noaptea care va urma, Roderigo îl va ucide pe Cassio, iar Desdemona va muri și ea.

 

Actul IV

În camera sa, Desdemona se pregătește de culcare. Chinuită de presimțiri sumbre, își amintește cântecul salciei, ascultat în copilărie. Abia și-a terminat rugăciunea, că Otello  intră, întrebând-o daca este pregătită să se înfățișeze judecății cerești. Desdemona înțelege, îngrozită, că soțul ei  vrea s-o ucidă. Vestea că și Cassio, singurul prieten de încredere al maurului, a fost omorât, îi slăbește și mai mult curajul. Acuzând-o de adulter, Otello îi ia viața. Desdemona moare rostind: "Sunt nevinovată!". Agitată, Emilia vine să-și anunțe stăpânii că, lovit de moarte în lupta cu Cassio, Roderigo a dezvăluit toate planurile lui Iago și descoperă îngrozită trupul neînsuflețit al Desdemonei. Atrași de țipetele ei, sosesc Cassio, Iago și Lodovico. În fața tuturor, Emilia dezvăluie intriga țesută în jurul batistei pierdute. Otello ordonă arestarea lui Iago, apoi, înfigându-și un pumnal în piept, se prăbușește alături de cea care a murit nevinovată…

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04