Manon

Denumirea originală: „Manon”
Libretul de Henri Meilhac şi Philippe Gille, după romanul « Istoria cavalerului Des Grieux şi a lui Manon Lescaut » de abatele Prévost.
 
Regia : Sandu Vasilache Artist al Poporului
Scenografie și costume: Iurie Matei Artist al Poporului
Prim Maestru de cor : Oleg Constantinov Maestru în Artă
Coregrafie : Eugen Gârneţ Maestru în Artă
Traducere și adaptare: Ala Condrov

Premiera mondială : 19 ianuarie 1884, Opera Comică, Paris. 
Premiera la Chişinău: 22 ianuarie 2012, Teatrul Naţional de Operă şi Balet. 

Durata spectacolului: 3 ore 10 min (2 pauze)

Opera se prezintă în limba franceză

Subtitrare în limba română 


 

Roluri şi interpreţi

 

Manon Lescaut

Cavalerul des Grieux

Lescaut

Contele des Grieux

de Brétigny

Guillot Morfontaine

Paussette

Javotte

Rosette

Hotelier 

Servitoarea 

Sergenți
 

Dirijor

 

 

 

 

 

 


Acţiunea are loc în Franţa , secolul XVIII 

 

Actul I

Tabloul 1

Amiens, piaţa din faţa hanului. În aşteptarea diligenţei se plimbă orăşenii curioşi. Doi parizieni bogaţi Guillot de Morfontaine şi de Brétigny îşi petrec timpul servind băuturi în compania unor fete zvăpăiate. Gardianul Lescaut  o aşteaptă pe Manon, verişoara sa, pe care părinţii, din cauza firii sale uşuratice, o trimisese la mănăstire, împotriva voinţei acesteia. Profitând de faptul că Lescaut a plecat, Guillot se apropie de tânăra fată, îi face curte, propunându-i inima şi averea. Manon îl ascultă curioasă, dar îi răspunde ironic, cu glume aspre. Privirea ei este atrasă de chipul unui tânăr timid, care şi-a făcut apariţia în piaţă.  Este cavalerul de Grieux, care şi-a finisat studiile la Amiens, şi cu regret, îşi i-a rămas bun de la oraş. Frumuseţea splendidei fete îl cucereşte. Cavalerul îi exprimă admiraţia şi îi destăinuie deosebitele sale sentimente. Aflând istoria tristă a fetei, el îi propune să fugă împreună la Paris, unde nimeni nu-i va putea găsi.

 

Tabloul 2

Manon şi des Grieux savurează clipele pline de fericire în micul lor apartament din Paris. Des Grieux visează să se căsătorească cu iubita lui. El îi scrie tatălui său, cerându-i binecuvântarea. Pe neaşteptate, în locuinţa lor îşi fac apariţia Lescaut şi de Brétigni, care s-a degizat în haine de străjer. Lescaut ameninţă într-un ton violent că se va răzbuna pe amantul verişoarei sale. Dar, pricepând din scrisoare intenţiile serioase ale tânărului, îşi schimbă atitudinea. Între timp, de Brétigni încearcă să o convingă pe Manon să-şi părăsească iubitul sărac, promiţându-i o viaţă luxoasă plină de fast şi desfătare, atât de râvnite de tânăra fată. Manon, plină de îndoieli, rămâne îngândurată şi tăcută, des Grieux însă nu-i poate înţelege starea de spirit. Iarăşi se aude bătaia în uşă. Mistuită de presimţiri grele, Manon îl imploră să nu deschidă, dar tânărul râde nepăsător. Se aude zgomot de încăierare, după care fata vede prin geam cum nişte necunoscuţi îl aşează pe des Grieux în trăsură şi pleacă. De Brétigni a divulgat locul de trai al tinerilor şi servitorii contelui des Grieux, la ordinul acestuia, l-au răpit pe cavaler, ca să-l întoarcă acasă.

ACTUL II

Tabloul 3

Au trecut doi ani. Manon a devenit amanta lui de Brétigni, bucurându-se de lux, admiraţie, renume şi flaterie. Dar nimic nu-i poate înlocui sentimentul dragostei sincere şi pure trăite cu des Grieux. Intâmplător, ea află dintr-o discuţie auzită în piaţă, despre fostul ei iubit, care a decis să renunţe la societate şi s-a retras în seminarul Saint-Sulpice. Manon rămâne profund emoţionată de cele auzite.  În zadar  de Brétigny încearcă să o liniştească. In zadar Gillot, care mai speră să-i cucerească inima, a organizat tot aici în piaţă - special pentru ea - o reprezentaţie de balet. Părăsindu-i pe toţi, ea se îndreaptă la Saint-Sulpice.

 

Tabloul 4

Plină de remuşcări şi inspirată de gingaşul sentiment al dragostei reînviate, Manon îl imploră pe des Grieux să o ierte, îi jură fidelitate şi-i zugrăveşte tabloul fericit al viitorului lor comun. Tânărul abate încearcă în zadar să se opună ispitei, dragostea lui pentru Manon, pe care el aşa şi n-a putut-o uita, îl cucereşte din nou şi el părăseşte seminarul.

ACTUL III

Tabloul 5

Lipsa de surse, aduce tinerii îndrăgostiţi, la cazinoul „Transilvania”, care se bucură de proastă reputaţie. Printre jucători se văd Lescaut şi Guillot. După câteva momente de ezitare, des Grieux se lasă convins de Manon şi vărul ei să intre în joc, câştigând trei partiţii concomitent de la Guillot. Înfuriat acesta îl acuză de escrocherie, iar pe Manon o numeşte complicele lui. Poliţia îi arestează pe ambii. Apariţia bătrânului conte des Grieux, îl scuteşte pe tânărul cavaler de pedeapsă, acesta fiind eliberat. Manon însă a fost condamnată, fiind supusă deportării.

 

 Tabloul 6

Pe drumul pustiu spre Le Harve, des Grieux aşteaptă coloana cu cei deportaţi, printre care este şi Manon. El i-a convins pe Lescaut şi gardienii săi să-l ajute s-o răpească pe Manon. Însă aceştia, la apropierea santinelei, îl părăsesc. Des Grieux reuşeşte să mituiască străjerul, salvându-şi iubita. Tinerii rămân în doi. Manon îşi plânge destinul şi visează la un viitor fericit. Ei au şansa să fugă, dar Manon nu poate face nici un pas. Şoptind cuvinte de dragoste, ea se stinge în braţele iubitului.

Calendarul Spectacolelor:
Noutăţi

Informații la numărul de telefon: 022 24 51 04